„ЗЛАТНИ ВИТЕЗ Велике прозе“ за „Рапорт команданту“

Go down

„ЗЛАТНИ ВИТЕЗ Велике прозе“ за „Рапорт команданту“

Порука  Admin on Wed Jun 09, 2010 8:40 am

„ЗЛАТНИ ВИТЕЗ Велике прозе“ за „Рапорт команданту“

Љиљана Булатовић-Медић, лауреат награде ''Имперска култура'' великог жирија Савеза писаца Русије, Фонда ''Јована Златоустог'', часописа ''Нова књига Русије'' и ИИПК ''ИХТИОС'', у категорији ''СЛОВЕНСКО БРАТСТВО'' – за храброст, верност и непоколебљивост у служењу јединству словенских народа за 2009. годину, ових дана, тачније 26. маја примила је у Москви на Пленуму Савеза писаца Русије (чији је члан) још једно величанствено признање: постала је српски ''ЗЛАТНИ ВИТЕЗ Велике прозе''!
''ЗЛАТНИ ВИТЕЗ Велике прозе'' је признање које се први пут доделило ове године, и то на првом Словенском форуму уметности, у оквиру посебно значајног и увелико традиционалног 19. Кинофорума ЗЛАТНИ ВИТЕЗ. Словенски форум уметности, посвећен је 65-годишњици Велике Победе и Данима словенске писмености и културе, одржава се под геслом ''За моралне идеале, за узвишеност душе'', с благословом Његове Светости Патријарха Московског и све Русије Кирила, а траје у Москви и широм Русије од 5. маја до 10. јуна о.г.Почасни председник Жирија за Велику књижевност је легенда руске литературе Валентин Григорјевич Распутин, а чланови су Валериј Николајевич Ганичев, председник Савеза писаца Русије, доктор историјских наука; затим Николај Петрович Бурљајев, заслужни уметник Русије, Капитолина Антоновна Кокшенева, председник Грађанског књижевног форума, Сергеј Иванович Коткало, секретар савеза писаца Русије, Јован Марковић, добитник Златног витеза за заслуге у филмској уметности и други.
Отварање Словенског форума уметности у Русији представља драгоцену могућност, до сада непостојећу, удруживања православних словенских уметничких и уопште стваралачких потенцијала на фону очувања националних темеља културе, посебно језика и историје.
Диплома ЗЛАТНИ ВИТЕЗ носи заветну поруку ''Љубављу и јединством спасићемо се'', а аутору признаје ''допринос развоју националне књижевности и јединству словенских народа'' у категорији ''Велика проза''!
''Овог пута Диплома ЗЛАТНИ ВИТЕЗ намењена је мојој књизи РАПОРТ КОМАНДАНТУ, коју сам градила десетак година, истражујући животни пут и борбу генерала Ратка Младића, на челу угроженог српског народа за опстанак, слободу и достојанство. Колико год била игнорисана или брањена у Србији, она се својим чистим садржајем изборила за ове почасти и огромну популарност међу читаоцима. За само десет месеци распродат је тираж од две хиљаде примерака и ових дана излази из штампе друго проширено издање'', каже специјално за наш часопис Љиљана Булатовић-Медић, додајући да јој је посебно задовољство што је ова ''књига-слављеница'' на изузетан начин представљена у Подгорици децембра 2009. у организацији Српског националног вијећа.
И сама награда је прећутана у српским медијима, али вредности налазе неукротиви пут до своје афирмације. Ако је брањено да се говори о овој књизи у Србији, није у Републици Српској и у Црној Гори. У Републици Српској најпре је одржано прво представљање у Источном Сарајеву у Дому културе, потом је Књижевни клуб ''Свети Сава'' са Пала организовао читаву турнеју аутора од Калиновика, преко Соколца, Рогатице, Хан Пијеска, до Ђурђевданског уранка на Новаковим ливадама, а најављене су промоције и у Вишеграду, Фочи, на Палама, на Госпојинским сусретима... Срећом да постоје БН телевизија, агенција СРНА, београдски ПЕЧАТ и ПРАВДА, па понешто изађе и у јавности. А међу њима су, наравно, и Српске новине!''Све нелагоде и неправде према мени као аутору, према књизи, према истини, према таквом часном српском јунаку, какав је Ратко Младић, занеме и избледе пред оном снагом поштовања и братског, специфичног словенског пријатељства, какво доживљавам у Москви на овим сусретима, овим свечаним поводима! То све мене уздиже у неприкосновеност изнад сваке недостојности, каквим ме свакодневно дарује владајућа политичка и медијска вечина, ти послужитељи лажи и менталне окупације у Србији! Довољно је једно разговарање са таквим величинама руске књижевности, као што су, на пример, Валериј Ганичев и Семен Иванович Шуртаков (иначе добитник Златне медаље ПУШКИНА за значајан допринос књижевности, као и Добрица Ћосић), уз помну брижност секретара Савеза Сергеја Коткала, па да ми окрилате нове стваралачке намере и идеје...'' рекла нам је Љиљана Булатовић-Медић

Admin
Admin

Број порука : 193
Registration date : 15.11.2008

Погледај профил корисника http://poeta.5forum.info

Назад на врх Go down

Назад на врх


 
Permissions in this forum:
Не можете одговорити на теме у овом форуму